Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, TÜBİTAK desteği de alan, doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen melanin üzerine bir çalışma başlatmıştı.
Hitit Üniversitesi’nde sürdürülen projede havuç kabuğu kullanılırken kabuktan elde edilen melanin bileşiğinin akciğer hücreleri üzerinde anti-kanser özelliklerinin keşfedildiği açıklandı.
Araştırma ile ilgili açıklamalarda bulunan Müjdeci, birçok sebze ve meyve kabuğunu incelediklerine fakat en çok melaninin havuç kabuğunda bulunduğuna değinirken aynı zamanda: “Havuç kabuğundan elde ettiğimiz melanin, akciğer hücreleri üzerinde belirgin antikanser özellikler sergiledi. Bu bulgular, gelecekteki kanser tedavisi yöntemleri için umut vaat ediyor ve biyoteknoloji laboratuvarımızın üretim odaklı çalışmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Melaninin antikanser özelliklerinin yanı sıra, aynı zamanda bir renk maddesi olarak diğer potansiyel kullanım alanları arasında kozmetik ürünler, gıda katkı maddeleri ve biyomalzeme üretimi gibi farklı endüstriler bulunmaktadır. Bu çok yönlü bileşik, çeşitli sektörlerde inovatif çözümler sunma kapasitesine sahiptir.” ifadelerini kullandı.