MELTEM GÜNEŞ- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında düzenlenmeye başlanan ve 7’den 70’e herkesi kültür ve sanatla buluşturmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivali coşkusu sürüyor. Her yıl yeni destinasyonlar eklenerek büyüyen festival rotasına bu yıl yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleriyle meşhur Van da eklenmişti. Dün sona eren festival kapsamında konserler, tiyatrolar, sergiler, opera gösterileri, gastronomi deneyimleri Van halkı ve şehre gelen misafirlerle buluştu. Şehirdeki festival heyecanına iki gün biz de eşlik ettik. Her yaştan vatandaşın festivale ilgisi yoğundu. Van’a giden her misafirin ilk uğrak yeri Van Kahvaltıcılar Sokağı olurken; murtuğa, kavut, cacık ve elbette otlu peynir sofrayı süsleyen lezzetler arasında yer alıyor.
Refik Anadol’un eseri iklim krizine dikkat çekti.
Ustalara saygı
Festival kapsamında Van Müzesi’ndeki “’Matraki’ Bir Osmanlı Yıldızı” isimli sergide Matrakçı Nasuh ve Osmanlı’nın 16. yüzyılına ışık tutulurken, “Kaçış Yok” sergisi de vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği projelerden biriydi. Kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yurt dışından iadesi sağlanan eserlerle, yurt içinde kolluk kuvvetlerince ele geçirilen eserlerin yer aldığı sergi ile farkındalık yaratılması amaçlandı. Dini törenlerde kullanılan, dünyadaki dört Urartu kazanından biri de bu sergide yer aldı.
Urartu’lardan kalan eserler “Kaçış Yok” sergisinde gösterildi.
Konserlerle müzikseverlerin kulaklarının pası silindi. Van Devlet Tiyatrosu sahnesinde İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu tarafından “Ahmet Kaya Şarkıları” konserinde solistler Enver Merallı ve Umut Akyürek katılımcılara güzel anlar yaşattı. “Kum Gibi”, “Arka Sokaklar”, “Şu Dağlarda Kar Olsaydım”, “Hep Sonradan”, “Kendine İyi Bak” gibi sevilen eserler dinleyici ile buluştu. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı olan Merallı ile konser öncesinde bir araya geldik. Merallı, yaşayan ve yaşamayan ustalara saygı kapsamında gerçekleştirilen bu tür projelere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önem verdiğini vurgulayarak, vatandaşın da ilgi gösterdiğini söyledi. Merallı, “Bunlar halkta da karşılığı olan konserler. İbrahim Erkal, Cem Karaca, Müslüm Gürses, Ahmet Kaya şarkılarında hıncahınç doluyor salonlar. Her düşünceden, fikirden dinleyici var buna saygımız sonsuz. Şarkıları, türküleri eğer sahiplenmezsen devlet olarak, birileri bir taraflara çekebiliyor. Halbuki hepsi bizim, bunların seslendirilmesi çok önemli” dedi.